El poder de les Paraules…

shutterstock_120234835 copia

 

Sovint no som conscients del poder que tenen les nostres paraules i simplement “deixem anar” el que volem dir, sense pensar en les conseqüències que pot tenir el missatge enviat. 

I es que la manera com ens comuniquem pot ser determinant i ocasionar un gran impacte a la persona que rep el missatge, especialment si es tracta d’una dona embarassada, mare o un nen.  

Al meu dia a dia, ja sigui a les sessions de ioga,  durant les visites o al grup de lactància… les dones comparteixen amb mi els missatges negatius, dolorosos i incapacitants que han rebut per part de persones del seu entorn més proper i d’alguns professionals que les acompanyen al llarg del seu embaràs, part i criança. 

Vull pensar que aquests missatges són fruit de la ignorància, que no són malintencionats i que simplement les persones que els transmeten ni tan sols han pensat en l’impacte que pot ocasionar el seu missatge.  

A totes aquestes persones que es permeten dir: 

 • “Deixa que plori, no passa res” 
 • “No tens prou llet” 
 • “La teva llet no alimenta”
 • “Millor et programo una cesària perquè el bebè és molt gran” 
 • “El bebè és petit”  
 • “T’has engreixat molt”
 • “Et pren el pel”
 • “No l’acostumis als braços” 
 • I un llarg etcétera que moltes de nosaltres hem escoltat en algun moment de la nostra vida…  

Els convido a reflexionar i posar-se a la pell de la persona a la que envien el missatge. 

Es tracta d’empatitzar i ser conscients del que diem, saber que les nostres paraules generen un impacte a la persona que rep el missatge i que la manera com transmetem el missatge farà que l’impacte sigui positiu o negatiu.  

En el cas de l’entorn més proper (familiars, amics) dir que no us podeu imaginar la forra que tenen les vostres paraules. Resulta molt dolorós rebre un missatge de desconfiança, negatiu i incapacitant de les persones que més estimes. Encara que ells ho facin sense mala intenció, fa mal, molt de mal… i et fan sentir inútil…, just al moment de la vida que et trobes més fràgil i necessites més recolzament que mai. 

Us convido a tots a pensar en les conseqüències que poden tenir les vostres paraules abans de dir-les… 
Una embarassada, una mare… necessita confiança, recolzament, amor, respecte, empoderament… de manera que si el que voleu dir no recolza tot això, millor no dir-ho.  

En referència als professionals, sincerament em sembla molt greu que existeixin persones que puguin dir les coses tal i com me les expliquen les dones… I es que la força que tenen els missatges transmesos per una persona amb bata blanca, pesa molt…, moltíssim; ja que en teoria es tracta d’un expert en el tema. 

Els professionals hem de tenir present que la dona i el seu bebè són el protagonistes reals del procès i com a tals, tenen el dret de participar activament en les decisions relacionades amb la seva salut.

Com a professionals hem de ser molt curosos al donar informació, assessorar i acompanyar… Mai hem d’oblidar posar-nos a la pell dels altres i reflexionar sobre com rebríem nosaltres la notícia. Una comunicació fluïda i activa entre la dona i el professional fa que la vivència de l’embaràs, part i criança sigui més plena i positiva. 

Per això crec que cada dia és més necessària una formació específica per professionals que tracto el tema de les habilitats comunicatives, l’empatia… 

Així que lo dit… Mai oblideu el poder de les vostres paraules… 

 

One Response to “El poder de les Paraules…

 • Hola Silvia,
  no se si em recordes, jo si, sóc Gemma Solà, vaig tenir la sort que m’acompanyessis al naixement del meu fill Lluc que ara té 4a i mig, està creixent i jo descobrint.lo dia rera dia.
  Volia felicitat.vos pel Bloc, que hi he caigut de casualitat, i per el poder de les vostres paraules. Espero que moltes dones puguin llegir.les i divulgar.les.
  Estic treballant des del camp de l’osteopatia acompanyant moltes dones durant l’embaràs i també fent osteopatia a bebes.
  Cada dia aprenc més i sento que el queda més per aprendre.
  Qualsevol cosa que us pugui aportar ho faré encantada.
  Gràcies per compartir.

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *