Placenta… Arbre de Vida

Placenta, Espai Mares

 

Desprès de la concepció, durant les primeres setmanes d’embaràs, un conjunt de cél.lules s’agrupen per formar el que serà la placenta. Aquestes cél.lules contenen la informació específica per crear la placenta i es separen de la resta per portar a terme la seva funció.

La placenta és un òrgan molt especial! és l’únic òrgan format per teixits de la mare i el bebè! es crea específicament per sostenir l’embaràs i quan finalitza la seva funció es desprèn i surt del cos… Em sembla molt bonic  el fet de que mare i fill comparteixen teixits… ja des de l’inici junts… compartint TOT… 

A mi m’agrada anomenar-la “arbre de vida” per la seva similitud amb un arbre i per que realment sento que ho és… sense la placenta no seria possible la vida intrauterina del bebè.

Les seves funcions més importants són:

La placenta és un òrgan d’intercanvi entre la mare i el bebè, a través d’ella la mare nodreix al seu fill aportant-li nutrients, oxigen, defenses que li arriben a través del cordó umbilical i el fetus es desfà d’allò que no necessita, transportant-lo fins la seva mare que s’encarrega d’eliminar-los.

La placenta també protegeix el bebè de malalties, agents tòxics… actuant com a barrera, tot i que algunes malalties poden travessar aquesta barrera i contagiar al bebè.

Les membranes són la part de la placenta que enbolcallen al bebè, revesteixen tot l’úter i contenen el líquid amniòtic on flota i es desenvolupa el bebè. Són un conjunt perfecte per protegir al bebè de pressions, cops, caigudes…  podríem dir que actuen com a “airbag”.

A més les membranes protegeixen de infeccions, creant un medi aïllat del món exterior, un espai ideal per créixer i desenvolupar-se.

La placenta és també una increïble fàbrica d’hormones entre les que destaquen (HCG, estrògens, progesterona…) 

La HCG és l’hormona que es detecta al test d’embaràs i ja està present en sang desprès de 12 dies de la fecundació. S’encarrega de mantenir el cos luti, estructura encarregada de sostenir l’embaràs fins que la placenta està completament formada, cap a les 12 setmanes.

Els estrògens estimulen el creixement del úter i la progesterona s’encarrega d’evitar que les contraccions uterines comencin massa aviat, protegint d’un part prematur. 

A mesura que la gestació avança l’úter es torna més sensible als estímuls i comença a contreure’s, això succeeix per que augmenta la producció d’estrògens i disminueix la de progesterona.

Quan la placenta ha finalitzat la seva funció es desprèn i es produeix el deslliurament (“part de la placenta”)… aquest moment marca el final del part i l’inici del puerperi, una nova etapa a la vida de la dona.

 

DSC01312

 

Com a llevadora considero que és important honrar la funció que la placenta ha realitzat durant tot l’embaràs… Crec que es tracta d’un homenatge més que merescut a un òrgan tant especial. 

Malauradament la majoria de vegades les placentes acaben al cub de les escombraries… un final trist per un òrgan tant noble…tot i que cada cop hi ha més parelles que se l’emporten a casa… molts  planten un arbre com a acte simbòlic del naixement del seu fill,   també es poden preparar tintures o càpsules per prendre-les durant el puerperi i així recuperar-se més fàcilment… 

Espero haver aportat una miqueta més d’informació per tal de conèixer millor la placenta, … no dubteu en consultar-me si teniu alguna pregunta o aclariment pendent…. Fins aviat!

 

 

 

 

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *